12. heinäkuuta 2016

Vanhanajan lihapiirakka

En muista mistä alun alkaen sain idean tehdä itse lihapiirakkaa, mutta nyt sitä on muutaman kerran tullut tehtyä, joka kerta pikkuisen eri ohjeilla. Paras käyttämistäni ohjeista on tämä Valion ohje, jota olen käyttänyt pohjana, ja itse hiukan muokannut. Tämä on aika kiva ruoka, nykyään vähän ehkä unohduksiin jäänyt 80-luvun suosikki. Lihapiirakka sopii niin iltapalaksi, raikkaan salaatin kanssa lounaaksi, tai vaikkapa kylmänä rannalle tai piknik-evääksi. Helpommalla tietysti pääsee käyttämällä kaupan valmista taikinaa, mutta eipä tämän tekeminen itsekään kovin monimutkainen temppu ole. Täytettä voit muokata itse oman mielesi mukaan lisäämällä siihen esimerkiksi paistettua sipulia, tomaattisosetta, tuoretta basilikaa, chiliä ym., mutta jauheliha kannattaa maustaa mieluummin liikaa kuin liian vähän, sillä maku "laimenee" riisin ja kananmunan myötä aika paljon.

lihapiirakka vanhanajan simola


LIHAPIIRAKKA

Taikina:

4 dl vehnäjauhoja
250 g voita
2 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja nypi jauhot huoneenlämpöisen voin joukkoon. Lisää lopuksi rahka ja sekoita nopeasti taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.

Täyte:

400 g jauhelihaa
1,5 dl riisiä (kypsentämättömänä mitattuna)
Mausteita: suolaa, mustapippuria, tomaattisosetta, paprikajauhetta, chiliä ym., oman maun mukaan. Mausteita kannattaa käyttää reilusti.
3 kananmunaa

Voiteluun 1 kananmuna

Kypsennä riisi ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha ja mausta. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja anna jäähtyä taikinan kaulimisen ajan.
Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse taikinat levyiksi kahdelle eri leivinpaperille. Käytä kaulimisessa apuna vehnäjauhoja. Nosta toinen levyistä pellille pohjaksi. Lisää täytteeseen kananmunat ja sekoita. Levitä täyte piirakkapohjan päälle, mutta jätä pari senttiä reunoilta tyhjäksi. Kumoa toinen taikinalevy piirakan päälle leivinpaperin avulla, käännä reunoja hiukan päällekkäin ja painele tiukaksi. Voitele kananmunalla ja tee haarukalla ilmareikiä piirakkaan. Anna paistua n. 20 minuuttia 200 asteisessa uunissa (kiertoilma).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...